Waldorfin salaatti

Waldorfin salaatti on talvenajan suosikkejani salaateista. Rakastan ruokia, joilla on tarina – tämän herkun tarina vie 1800-luvun lopun newyorkilaiseen Waldorf-hotelliin. Kuten suurimman osan klassikoista, tämänkin voi tehdä monella eri tavalla.

Itse olen käyttänyt useimmiten lehti- eli varsiselleriä, mutta toiset käyttävät juuri- eli mukulaselleriä. Pähkinät voi valita mielensä mukaan, rouhittuina tai isompina palasina. Omenoista käytän tähän salaattiin yleensä vihreitä Granny Smith -omenoita, jotka ovat kirpeän happamia. Happamuudessa on se hyvä puoli esteettiseltä kannalta, että nämä omenat tummuvat hitaammin kuin makeat lajikkeet.

Salaatinkastikkeen voi tehdä kokonaan esimerkiksi luonnonjugurtista tai turkkilaisesta jugurtista, jos ei halua käyttää majoneesia. Vaikka tätä tarjoillaan yleensä alkuruokana, voi salaatista tehdä myös ruokaisamman version lisäämällä esim. broileri- tai kalkkunapaloja joukkoon. Salaatin voi myös kattaa salaatinlehtipedille tai tarjoilla sellaisenaan.


Waldorfin salaatti (4-5 annosta)

 • 3 vartta varsiselleriä
 • 2 omenaa kuorittuna
 • 1 tölkki (n. 230 g) ananaspaloja valutettuna
 • 200 g viinirypäleitä
 • 1/2-1 dl pähkinöitä tai pähkinärouhetta (saksan-, pekaani- tai hasselpähkinä)

Kastike

 • 1 dl majoneesia
 • 1 dl kermaviiliä
 • 1/2-1 rkl sitruunanmehua
 • (2 tl ananasmehua)
 • 1 tl dijonsinappia
 • suolaa
 • mustapippuria

Koristeluun

 • yrttejä, esim. herneenversoja

Huuhtele ja viipaloi varsisellerin varret ohuiksi viipaleiksi. Kuori omenat ja kuutioi. Huuhtele ja halkaise viinirypäleet. Hienonna halutessasi pähkinät ja valuta ananaspalat, hienonna niitäkin tarvittaessa. Pane ainekset kulhoon.

Sekoita kastikkeen ainekset keskenään. Kaada kastike salaattiainesten joukkoon ja sekoita.

Anna maustua viileässä hetki ennen tarjoamista. Tämän salaatin voi valmistaa myös tarjoilua edeltävä päivänä.

Kerro kommenttisi :)