Herkullinen paella

Paella on yksi lempiruokiani, mutta sitä tulee tehtyä liian harvoin (vaikka se ei edes ole mitenkään vaivalloista). Espanjalaisessa ravintolassa saatan tilata annoksen, ja ulkomailla autenttisissa olosuhteissa sitä on tietysti pakko nauttia. Setäni ja tätini tekevät todella hyvää paellaa, ja yksi muisto minulla onkin mökkiviikonlopusta saaristossa, kun ystäväni kanssa hipsimme kuulaana kesäyönä rantaan syömään jämiä muurikkapannulta.

Paellaa voi tehdä joko lihaisana, äyriäisversiona tai sekaversiona. Itse teen yleensä sekaversion, koska pidän vähän kaikesta ja kun kerran on olemassa ruokalaji, jossa simpukat ja chorizo maistuvat hyvältä kombona niin nautitaan siitä. Katkaravut ja simpukat voi korvata myös valmiilla pakaste-äyriäismixillä, jossa on simpukoiden ja katkarapujen lisäksi yleensä myös mustekalaa.

Paella  (6 annosta)

 • 4 rkl oliiviöljyä
 • 300-400 g broilerinsuikaleita tai rintafileitä
 • 3 chorizo-raakamakkaraa
 • 1 sipuli
 • 3 – 4 valkosipulinkynttä
 • 1  paprika
 • 2 – 3 dl kuivaa valkoviiniä
 • 1,5 – 2 l kuumaa kanalientä
 • 1-2 tl cayennepippuria
 • 1-2 tl savupaprikaa
 • 0,5 g (1 pss) sahramia
 • 500 g riisiä (arborio, carnaroli)
 • 200 g pakasteherneitä
 • 1 tlk (n. 200 g) simpukoita liemessä
 • 200 g katkarapuja (pakaste)
 • suolaa

Koristeluun

 • sitruunanlohkoja
 • lehtipersiljaa

 

Aloita pilkkomalla chorizomakkarat ja kana (jos käytät rintafileitä) suupalan kokoisiksi paloiksi. Mausta kana suolalla. Kuumenna öljy pannulla ja ruskista kananpaloja ja chorizoja. Laita kanaliemi kuumentumaan.

Pilko sipuli ja valkosipuli sekä paprika. Siirrä kananpalat ja chorizot sivuun, kun ne ovat kypsentyneet. Laita pannu miedommalle lämmöllä. Lisää hienonnettu sipuli ja valkosipuli – freesaa pari minuuttia. Lisää paprikapalat joukkoon.

Kaada mausteet pannulle ja riisi perään. Sekoita. Kun riisi on muuttunut läpikuultavaksi, kaada joukkoon valkoviini. Laita kanat ja chorizot takaisin pannulle.

Laita pannu täyteen kuumaa kanalientä ja anna hautua noin 20 minuuttia. Älä sekoita. Jos paella alkaa vaikuttaa kuivalta, lisää lientä.

20 minuutin kuluttua lisää joukkoon herneet, valutetut simpukat, sulatetut katkaravut ja anna hautua vielä hetken.

Koristele lehtipersiljalla ja sitruunalohkoilla.

Kerro kommenttisi :)