Uuden vuoden cocktailpalat ja juhlien järjestämisestä

Olenko jo kertonut, että RAKASTAN cocktailpaloja? Mielestäni kaikki maistuu paremmalta minikoossa (minkä vuoksi ravintolassa tilaisin usein vain pelkkiä alkuruokia, jos saisin valita). Juhlissa pienet suupalat ovat käteviä, koska ne eivät useimmiten vaadi istumista. On siis helppo seurustella vieraiden kanssa ja minglailla porukasta toiseen. Oma vaivansa näiden näpertelyssä toki on – jos haluaa päästä helpolla, ei näitä kannata ainakaan suurelle joukolle tehdä. (Itse tein kerran satoja joihinkin juhliin, ja siinä meni kyllä aikaa!)

Jos cocktailpalat ovat ainoa tarjottava, muutaman tunnin kekkereille on hyvä valmistaa noin 5-8 erilaista cocktailpalaa. Vaihtoehtoja on hyvä olla erilaisia, niin että jokainen vieras löytää omansa. Kannattaa laittaa tarjolle myös perinteisempiä makuyhdistelmiä, koska kaikki ihmiset eivät ole kovin ennakkoluulottomia ruokailutottomuksissaan. Yleensä on syytä varata laktoosittomia, gluteenittomia, lihattomia ja kalattomia vaihtoehtoja. Toki pienemmissä illanistujaisissa jokainen tavallisesti tuntee omat vieraansa ja millaista ruokavaliota he noudattavat. On myös järkevää pyytää vieraita ilmoittamaan etukäteen erityisruokavaliot ja allergiat, jolloin ne voi ottaa paremmin huomioon menyyn suunnittelussa.

Muutaman tunnin juhlissa menekki on yleensä 3-5 cocktailpalaa / per vieras / tunti. Koko illan kestäviin juhliin on hyvä varata noin 12-15 palaa per vieras ja valmistaa noin kahdeksaa eri laatua. Jos cocktailpalat eivät ole ainoa tarjottava, vaan lisäksi on esimerkiksi salaattia ja suolaisia piirakoita tai kunnon illallinen, riittää muutama erilainen cocktailpalavaihtoehto ja niitä varataan noin 3-5 per vieras. Yleissääntönä kannattaa tehdä mieluummin vähemmän eri laatuja mutta määrältään reilusti kaikkia.

Tarjottavia suunnitellessa on hyvä pitää mielessä myös muita seikkoja, jotka vaikuttavat menekkiin. Yleisesti ottaen kesällä ihmiset syövät vähemmän kuin talvella. Ajankohta vaikuttaa myös – päivällisaikaan alkavissa juhlissa vieraat ovat nälkäisempiä kuin myöhemmin illalla. Muodollisemmissa juhlissa syödään usein vähemmän kuin silloin, kun kokoonnutaan perheen ja ystävien kesken illanviettoon. Yleistäen myös miehet ja nuoret syövät tavallisesti enemmän kuin naiset ja vanhemmat ihmiset, ja suolaista menee enemmän kuin makeaa.

Ikävintä on se, jos tarjoilut loppuvat kesken. Siksi on hyvä pitää varalla esimerkiksi paahdettuja pähkinöitä, suolakeksejä ja kuivattuja hedelmiä, jotka voi ottaa nopeasti esiin tarpeen vaatiessa. Myös ylimääräinen juustopaketti, cocktaillihapullat, viinirypäleet ja kirsikkatomaatit voivat osoittautua pelastukseksi, koska niistä saa nopeasti tehtyä retrotikkuja, jotka maistuvat yleensä kaiken ikäisille.

Uuden vuoden vastaanottoon cocktailpalat sopivat erityisen hyvin. Jaan tässä muutaman hyvän hors d’ouevre -ohjeen ja toivotan kaikille oikein onnellista Uutta Vuotta!

 

Mätikanapeet (n. 24 kpl)

Canapé – tai suomalaisittan kanapee – on ranskalainen pieni voileipä, jota tarjotaan alkupalana tai coctailkutsuilla. Nämä pienet herkut on tehty paahtoleivästä ja päällystetty klassisella mäti-creme fraiche-punasipuli -yhdistelmällä.

 • 75 g siian-, muikun- tai kirjolohenmätiä
 • 1 dl creme fraichea
 • 3/4 dl hienoksi silputtua punasipulia
 • n. 6 viipaletta vaaleaa tai tummaa leipää

Koristeluun

 • tilliä tai ruohosipulia

Paahda leipäviipaleet, jos käytät vaaleaa leipää. Ota leivistä pyöreällä muotilla pieniä paloja tai leikkaa palat pieniksi neliöiksi (reunat pois).

Laita jokaiselle palalle nokareet mätiä ja creme fraichea. Lisää punasipulia päälle ja koristele tillillä tai ruohosipulilla.

PDG:n erikoisvinkki laiskoille ja/tai kiireisille kokeille: täytteet voi laittaa myös ruissipsin päälle, jolloin cocktailpala on hetkessä valmis 😉

 

Päärynä-sinihomejuusto-crostinit (n. 24 kpl)

Crostini on italialainen antipasto, joka tarkoittaa paahdettua tai grillattua leipää täytteillä. Nämä herkulliset suupalat valmistetaan patonkiviipaleista uunissa. Tämä ohje on Lisa Eisenman Friskin ja Monica Eisenmanin kirjasta Systrarna Eisenmans mingelmat pienin sovelluksin.

 • 1 pieni päärynä
 • 1 rkl voita
 • 1 rkl ruokosokeria
 • n. 250 g gorgonzolaa tai muuta sinihomejuustoa
 • n. 30 g mantelilastuja
 • 1 patonki
 • 1/2 dl oliiviöljyä

Laita uuni kuumenemaan 225 asteeseen.

Kuori päärynä, poista kota ja leikkaa pieniksi paloiksi. Freesaa päärynöitä pannulla voissa ja sokerissa matalalla lämmöllä muutama minuutti.

Leikkaa patonki viipaleiksi. Sivele toinen puoli öljyllä ja grillaa leipiä uunissa muutama minuutti, kunnes ne ovat kullanruskeita.

Paahda halutessasi mantelilastuja kevyesti kuumalla pannulla.

Jaa jokaiselle leipäpalalle päärynää, homejuustoa ja mantelilastuja.

 

Endiivit homejuustolla ja saksanpähkinöillä (n. 24 kpl)

Crostinien päärynätäytettä voi tehdä tuplasatsin ja käyttää näissä endiivipaloissa.

 • 1 kpl endiivisalaattia
 • 1 päärynä
 • 1 rkl voita
 • 1 rkl ruokosokeria
 • n. 250 g sinihomejuustoa
 • n. 50 g saksanpähkinöitä
 • ripaus hunajaa tai vaahterasiirappia

Koristeluun

 • ruohosipulia

Puhdista endiivit ja irrota 24 lehteä.

Kuori päärynä, poista kota ja leikkaa pieniksi paloiksi. Freesaa päärynöitä pannulla voissa ja sokerissa matalalla lämmöllä muutama minuutti.

Murskaa pähkinöitä pienemmiksi.

Kokoa endiivilehdelle päärynää, homejuustoa, pähkinämurskaa ja tilkka hunajaa tai vaahterasiirappia. Koristele ruohosipulin palalla.

 

Savupororieskarullat (n. 30 kpl)

Rieskarullat ovat supernopeita ja helppoja cocktailpaloja, joista ihmiset yleensä pitävät kovasti. Täytevaihtoehtoja on lukemattomia, mutta savuporotäyte on ollut erityisen pidetty. (Huom. kuvan rullissa ei ole tämä täyte!)

 • 100 g poron kylmäsavupaistia
 • 200 g piparjuurituorejuustoa  (myös kylmäsavuporo- tai ruohosipulituorejuusto sopii)
 • 3-4 nelikulmaista rieskaa
 • (rucolaa)
 • ripaus mustapippuria

Sekoita kulhossa tuorejuusto ja ripaus pippuria.

Levitä työtasolle tuorekelmu ja laita rieska sille. Levitä tuorejuustoseosta tasaisesti rieskelle. Halutessasi laita tässä vaiheessa tuorejuuston päälle tasaisesti rucolanlehtiä. Asettele sitten noin kuusi porosiivua päälle. Rieskan yläreunaan on hyvä jättää noin sentti – puolitoista tyhjää.

Aloita rullaaminen varovasti alhaalta ja rullaa tiukasti. Kääri valmis rulla kelmuun. Jos mahdollista, anna olla jääkaapissa muutaman tunnin ajan ennen leikkaamista. Valmiit rullat voi asettaa tarjoilulautaselle sellaisenaan tai pistää keskelle cocktailtikun, jolloin ne pysyvät paremmin koossa.

Vanilja panna cotta  (n. 12-15 annosta snapsilaseissa)

Panna cotta on klassinen italialainen jälkiruoka, joka on helppo valmistaa ja sopii hyvin juhliin makeaksi herkuksi, kun sen laittaa pieniin laseihin valmiiksi annoksiksi. Ohje on Lisa Eisenman Friskin ja Monica Eisenmanin kirjasta Systrarna Eisenmans mingelmat.

 • 2 liivatelehtiä
 • 1 vaniljatanko
 • 5 dl vispikermaa
 • 1/2 dl taloussokeria

Koristeluun

 • tuoreita marjoja tai granaattiomenan siemeniä

Laita liivatelehdet kulhoon, jossa on kylmää vettä.

Halkaise vaniljatanko pituussuunnassa ja raaputa siemenet kattilaan. Laita kattilaan kerma, vaniljatanko ja sokeri ja anna seoksen porista matalalla lämmöllä noin kolme minuuttia.

Nosta liivatelehdet vedestä, puristele kuviksi ja sekoita kermaseokseen. Ota vaniljatanko pois ja jaa kermaseos pieniin snapsi- tai liköörilaseihin. Anna jähmettyä jääkaapissa ainakin noin 3 tuntia.

Koristele tuoreilla marjoilla tai granaattiomenan siemenillä ennen tarjoilua.

Kerro kommenttisi :)