Jamie Oliverin vuohenjuusto-hernerisotto

Risotto on minulle mitä parhainta lohturuokaa. Sen valmistaminen on rentoutumista arjen kiireen keskellä, koska seisot hellan ääressä vähintään puoli tuntia hämmentämässä riisinjyviä  ja lisäämässä lientä kauha kerrallaan. Silloin on pakko pysähtyä ja keskittyä olemaan hetkessä. Risottoa valmistaessa tunnen myös jostain syystä olevani melkein oikea kodinhengetär (ehkä siksi, että risottoa en ole vielä koskaan oikein kunnolla mokannut). Risotto maistuu aina hyvältä. Lempirisottoni on sienirisotto, jota teen ylivoimaisesti eniten. Toisinaan on kiva kokeilla kuitenkin muitakin makuyhdistelmiä.

Jamie Oliverin risotto-ohjeet olen havainnut hyviksi ja toimiviksi. Tässä yhdistelmässä käytetään vuohenjuustoa, pakasteherneitä ja pancettaa tai pekonia kuutioina. Uskoisin, että myös keittokinkkukuutiot toimisivat tässä ihan mukavasti. Jos haluaa tehdä kasvisrisoton, lihan voi hyvin jättää poiskin.

Jamie Oliverin vuohenjuusto-hernerisotto (4 annosta)

 • 1 litra kana- tai kasvislientä
 • 25 g voita
 • ½ sipuli hienoksi hakattuna
 • 100 g pekonia tai pancettaa kuutioina
 • 1 puntti timjamia
 • 400 g risottoriisiä (esim. arborio tai carnaroli)
 • 1,5 dl valkoviiniä
 • 200 g herneitä (pakaste)
 • suolaa
 • mustapippuria myllystä
 • 100 g pehmeää vuohenjuustoa
 • 75 g parmesaania raastettuna

Kuumenna kasvis- tai kanaliemi kattilassa. Laita toiselle pannulle voi ja lisää sipuli, pekoni/pancetta ja timjami ja kuullota noin 8 minuuttia, kunnes sipuli on pehmeää mutta ei ruskistunut. Lisää riisi pannulle ja nosta lämpöä.

Kun riisi on hetken kuluttua muuttunut kevyen läpikuultavaksi, lisää viini ja jatka paistamista.

Lisää kauhallinen kuumaa lientä ja ripaus suolaa. Laske levyn lämpötilaa niin että pannu porisee hieman. Lisää kauhallinen lientä kerrallaan ja anna sen imeytyä aina ennen seuraavan lisäämistä.

Laita herneet liemeen, kun sitä on muutama kauhallinen jäljellä. Lisää ne pannulle liemen mukana. Kypsennä kunnes riisi on pehmeää mutta siinä on silti pieni purutuntuma. Mausta suolalla ja pippurilla.

Poista pannu liedeltä ja lisää joukkoon puolet vuohenjuustosta ja parmesaaniraaste. Ripottele loppu vuohenjuusto risoton päälle ja nauti mahdollisimman nopeasti.

Kerro kommenttisi :)