Gluteeniton soodaleipä

Mikään ei voita vastapaistetun kotitekoisen leivän makua ja tuoksua! Pakko kuitenkin tunnustaa, että olen vähän laiska leivänleipoja. Irlantilainen soodaleipä on helppo ja nopea tehdä – sitä ei tarvitse vaivata tai kohottaa. Se onnistuu helposti myös gluteenittomana versiona.

Tämä leipä on todella maukasta lämpimänä – sipaisu voita tai oivariinia riittää päällysteeksi, kuten hyvälle leivälle mielestäni kuuluukin riittää. Lisäksi leipä on kohtuullisen kuitupitoista tummien jauhojen, kaurahiutaleiden ja -leseiden ansiosta.

Soveltamani ohjeen alkuperäisen version bongasin Kaneli & Sokeri -lehdestä (2/2016). Ohjetta muutin vähentämällä kaurahiutaleiden määrää, lisäämällä niiden tilalle kauraleseitä ja jättämällä siemenet pois. Ohje on kahteen pieneen, halkaisijaltaan noin 15 cm leipään. Voit tehdä myös yhden ison leivän uunipellillä tai vuoassa (halkaisija n. 26 cm).

Soodaleipä on parasta juuri uunista tulleena, joten sitä ei kannata leipoa kovin suurta määrää kerralla. Voit siis hyvin myös puolittaa annoksen, jos haluat vain yhden pienen leivän.

Gluteeniton irlantilainen soodaleipä (1 iso tai 2 pientä)

  • 5 dl tummaa gluteenitonta jauhoseosta
  • 1 dl gluteenittomia kaurahiutaleita
  • 1/2 dl gluteenittomia kauraleseitä
  • 1 tl suolaa
  • 1 tl ruokasoodaa
  • 3,5 dl piimää

Kuumenna uuni 200 asteeseen.

Sekoita kuivat aineet kulhossa. Tee pieni kuoppa keskelle ja lisää piimä. Sekoita nopeasti taikinaksi – älä vaivaa.

Muotoile taikinasta yksi tai kaksi kiekkoa jauhoja apuna käyttäen ja laita leivinpaperoidulle uunipellille tai vuokaan. Tee pintaan ristiviilto veitsellä.

Paista uunin alatasolla noin 30-40 minuuttia, tai kunnes leipä on kohonnut ja ruskistunut kauniisti.

Nauti lämpimänä voin kanssa.

 

 

 

2 Comments

    1. Joo, tämä on kyllä hyvää leipää. Parasta tosiaan tuoreena, mutta taikinan pyöräyttämisessä ei mene kuin alle 10 minuuttia! 🙂

Kerro kommenttisi :)