10 ohjetta leikkokukkien hoitoon ja lajikekohtaisia neuvoja

Rakastan leikkokukkia ja niitä on kotona usein. Etenkin siivouksen jälkeen on ihana palkita itsensä kauniilla kukkakimpulla, jonka voi asettaa puhtaalle pöydälle. Kasvit kaunistavat ympäristöään välittömästi ja tutkimusten mukaan ne parantavat psyykkistä hyvinvointia. Omakohtaisesti olen ainakin täysin vakuuttunut tästä ja mieluiten hemmottelen itseäni kauniilla kukilla. Upeista kukkasista voi nauttia yllättävän pitkään, kun niitä hoitaa oikein ja huolellisesti.

En ole kovin menestyksekäs viherpeukalo. Tarmokkaista yrityksistä huolimatta suurin osa parvekekukista nuupahtaa yleensä jos ei nyt ennen juhannusta niin pian heinäkuussa. Huonekasvien suhteenkaan ei ole ollut havaittavissa kovin suurta menestystä, mutta aion niiden osalta vielä oppia menestyksen salat.

Leikkokukkien kanssa olen kuitenkin kehittynyt kohtalaisen hyväksi kukkahengettäreksi kantapään kautta. Parhaimmillaan olen saanut pidempään kestävät leikkokukat säilymään hyvinä jopa 3 viikkoa. Kukkien hoitamiseen on omat konstinsa ja ne vaihtelevat jonkin verran lajikkeittain. Neuvot ja niksit olen kerännyt lehdistä, netistä ja kukkaeksperteiltä ja koonnut tähän 10 yleiseksi ohjeeksi ja lajikekohtaisiksi neuvoiksi.

Tärkeimpiä ohjenuoria ovat puhdas vesi puhtaassa maljakossa, uusien imupintojen leikkaaminen veitsellä (ei saksilla!) ja leikkokukkaravinteen käyttö niille kukille, joille se on suositeltavaa (ei kuitenkaan mm. tulppaaneille ja muille sipulikukille). Yleissääntö on myös se, että puuvartisille kukille (esim. ruusut) annetaan lämpimämpää vettä ja pehmeävartisille kukille ja sipulikasveille (esim. tulppaanit) kylmempää. Sekakimput viihtyvät haaleassa vedessä. Mitkään leikkokukat eivät myöskään viihdy suorassa auringonpaahteessa, vedossa tai etyleeniä tuottavien hedelmien (esim. tomaatti ja omena) läheisyydessä.

10 ohjetta leikkokukille

1. Varo kylmää

Kukkia ei pitäisi kuljettaa pitkiä matkoja talvella pakkasessa. Jos viet kukkia lahjaksi, pidä ne paketissa antamiseen saakka.

2. Anna kukkapaketin lämmetä

Jos kukat ovat olleet paketissa viileässä pitkähkön ajan, niin anna paketin olla suljettuna huoneenlämmössä puolen tunnin ajan. Avaa paketti vasta sitten, jotta kukat välttyvät äkilliseltä lämpötilanmuutokselta.

3. Käytä puhdasta maljakkoa / astiaa

Pese maljakko pulloharjalla astianpesuaineella. Konepesunkestävät maljakot voi pestä astianpesukoneessa. Pese maljakko myös vedenvaihdon yhteydessä. Maljakon koko ja korkeus kannattaa valita kukkien koon ja korkeuden mukaan. Korkeat kimput ja kukat (esim. amaryllis, liljat) tarvitsevat korkean maljakon, ettei varsi pääse nuupahtamaan.

4. Laita kukat veteen mahdollisimman nopeasti

Puuvartisille kasveille (mm. ruusuille) laitetaan runsaasti lämmintä vettä. Muille kukille ja sekakimpuille laitetaan yleensä haaleampaa vettä. Sipulista kasvaneille leikkokukille (esim. tulppaanit ja narsissit) laitetaan vain vähän (5-10 cm) ja viileää vettä: ne kasvavat runsaasti pituutta runsaassa vedessä. Sidotuille kimpuille laitetaan vettä sidontakohtaan saakka.

5. Leikkaa uusi imupinta

Leikkaamalla varteen saadaan uusi imupinta, jonka kautta vesi kulkeutuu paremmin kukkaan. Vanhan imupinnan lähellä olevat, vettä johtavat putkilot voivat olla jo lähes tukkeutuneet, joten uusi imupinta pidentää kukkien kestävyyttä. Yleisohjeena leikkaa varsiin n. 2-3 cm päähän tyvestä viisto imupinta terävällä (ei sahateräisellä) veitsellä (huom. tulppaaneille tehdään suora imupinta!). Imupinnan pituuden pitäisi yleensä olla noin 1,5 kertaa varren halkaisijaa suurempi. Saksilla tehty leikkaus tukkii helposti vedensaannin. Kukat pitää laittaa veteen mahdollisimman nopeasti imupinnan leikkauksen jälkeen, koska se kuivuu muuten.

6. Siisti varret

Poista lehdet varren alaosasta niin ylös, että alimmat lehdet ja mahdolliset piikit eivät kosketa veteen. Jos kukissa on paljon isoja lehtiä, niitä voi ottaa pois enemmänkin. Vedessä lehdet pehmenevät ja bakteerit alkavat lisääntyä nopeasti.

7. Käytä leikkokukkavirkistettä

Veteen sekoitettu leikkokukkavirkiste sisältää ravinteita ja pitää veden kirkkaana ja bakteerittomana. Virkiste ravitsee kukkia ja parantaa niiden kehitystä ja kestoa; virkiste lisää kukkien elinikää kukkalajista riippuen jopa 2-6 päivää. Virkisteellä vahvistettua vettä ei tarvitse vaihtaa kovin usein. Virkistepussin saa yleensä kukkien mukana. Lue virkistepussin ohje ja annostus; yleensä virkiste liuotetaan veteen ennen kukkien lisäämistä. Talviaikaan ruusuille laitetaan vain puolet virkisteannoksesta. Virkisteen voi korvata myös laittamalla veteen sokeripalan tai 2 rkl sokeria ja 2 rkl viinietikkaa. Tulppaaneille, orkideoille ja flamingonkukille ei lisätä virkistettä.

8. Vaihda vesi riittävän usein, jos et käytä virkistettä – ja silloinkin välillä

Jos et käytä virkistettä, on yleensä hyvä vaihtaa vesi noin joka toinen päivä. Virkisteen kanssa riittää useimmiten harvempi vaihtoväli. Maljakko huuhdellaan ja mielellään pestään asianpesuaineella. Sen jälkeen siihen laitetaan raikasta vettä.  Kukkien varret huuhdellaan ja niihin leikataan uudet imupinnat. Vanhentuneet kukat ja lehdet poistetaan ja kukkaset asetellaan uudelleen maljakkoon.

9. Säilytä oikein

Ei hedelmiä (mukaan lukien tomaatti) lähellä, ei suoraa auringonpaistetta, kuumuutta, kuivuutta tai vetoa. Kukkien elintoiminnot ja hengitys häiriintyvät näistä. Kukkien elinikää voi pidentää laittamalla ne viileään yöksi. Lehdille on hyvä suihkutella vettä.

10. Ole luova

Kun muutama kukka on kuihtunut, koko kimppua ei kannata heittää pois. Voit jakaa sen pienempiin maljakoihin tai astioihin, leikata reilusti varsia pois tms. Pidän usein kylpyhuoneessa tai yöpöydällä isosta kimpusta jäljellä jäänyttä paria sitkeästi sinnittelevää ruusua pienessä pallomaljakossa. Kukista kannattaa nauttia niin kauan kun voi!

Ruusu

Ruusuille annetaan reilusti lämmintä vettä. Vettä pitää lisätä säännöllisesti. Ruusuille kannattaa käyttää leikkokukkavirkistettä – talvisin kuitenkin puolet annoksesta. Imupinnat leikataan viistosti, n. 2-3 cm tyvestä.
Jos ruusut nuupahtavat ennen aikojaan, poista lehtiä, leikkaa tyvestä viistosti 2-3 cm, kiedot kukat tiukasti sanomalehteen ja laita käärö maljakkoon syvään veteen. Anna kukkien imeä vettä mielellään viileässä paikassa muutama tunti.

Pioni

Jos haluat nauttia pioneistasi pitkään, ne kannattaa ostaa silloin kun nuput ovat vielä tiiviisti supussa ja noin golfpallon kokoisia.
Leikkaa uusi imupinta viistoon noin 1-2 cm tyvestä.
Laita kukat mahdollisimman pian huoneenlämpöiseen veteen, jossa on kukkavirkistettä. Vettä tulisi olla noin 3/4 pionien varsista. Poista lehdet, jotka osuvat veteen. Vaihda vesi joka toinen päivä, leikkaa uudet imupinnat ja lisää virkistettä.
Pionien nuput aukeavat sitä nopeammin mitä lämpimämpi. Kukat kestävät siis pidempään viileässä. Nuppujen aukeamista voi nopeuttaa myös hieromalla varovasti kukkien päitä. Jos haluat säilyttää kukkia tarkoituksella pidempään, ne voi laittaa jääkaappiin joko paperikääreessä tai sitten sellofaanissa maljakkoon, jossa on vettä ja maljakko jääkaappiin.
Kun nuppu on avautumassa, voit leikata muutaman sentin varresta. Katkaise kuihtuneet kukat pois ylimpien lehtien tasolta.

Tulppaani

Uuden imupinnan saamiseksi katkaise tulppaanin varresta 1-2 cm pois leikkaamalla koko nipun varret samalla kertaa poikki. Imupinnat leikataan suoraan toisin kuin yleensä leikkokukilla.
Aseta tulppaanit maljakkoon viileään, vähäiseen (n. 5-10 cm) veteen. Vaihda vesi päivittäin.
Liian syvässä vedessä tulppaanit kasvattavat vartta ja menettävät terhakkuutensa.

Krysanteemi

Uuden imupinnan saamiseksi katkaise krysanteemin varresta 2-4 cm pois vinottain terävällä veitsellä.
Aseta krysanteemit maljakkoon kylmään veteen ja käytä leikkokukkavirkistettä. Lisää päivittäin vettä.
Krysanteemi viihtyy vedottomassa paikassa, paremmin viileässä kuin suorassa auringonpaisteessa. Säilytä krysanteemit erillään etyleeniä tuottavista hedelmistä.

Neilikka

Katkaise neilikan varresta 1-2 cm pois vinosti terävällä veitsellä.
Aseta neilikat maljakkoon haaleaan veteen ja käytä kukkavirkistettä. Päivittäin lisää vettä tai vaihda maljakon vesi.

Gerbera

Uuden imupinnan saamiseksi katkaise gerberan varresta 1-2 cm pois leikkaamalla koko nipun varret samalla kertaa poikki.
Aseta gerberat haaleaan veteen. Käytä kukkavirkistettä. Lisää vettä päivittäin.

Lilja

Liljat viihtyvät haaleassa, melko syvässä vedessä.
Poista ylimääräiset lehdet ennen maljakkoon laittoa ja leikkaa uudet imupinnat (2-3 cm, viistosti) parin päivän välein. Käytä kukkavirkistettä.
Liljojen vesi alkaa haista nopeasti, joten se on paras vaihtaa usein.

Onko sinulla jakaa hyviä vinkkejä kukkien hoidosta? Mitkä ovat lempikukkiasi?

 

Kerro kommenttisi :)