Friday dinner: Nieriää uunissa

Helpompaa herkullista perjantai-illallista ei taida löytyä kuin uunikala? Kokki voi köllähtää hetkeksi sohvan nurkkaan tai ottaa vaikkapa pienet tirsat (jälkimmäistä en suosittele ellei palovakuutukset ole kunnossa).

Nappasin eilen kalatiskistä mukaan nieriää, joka on lempikalani. Sain kalani fileoituna, joten mitään esivalmisteluja ei tarvinnut tehdä. Tykkään kalasta eniten hyvin simppelissä muodossa, vaikka joskus kokeilenkin eksoottisempia ohjeita. Yleensä sitrushedelmät, tuoreet yrtit, suola ja pippuri ovat all you need, if you ask me. Nieriän maku tosin korostuu mukavasti, jos vuokaan laittaa lorauksen kuivaa valkoviiniä ja pari pientä voikuutiota kalan päälle. Tillin saatan korvata vaikkapa korianterilla, persiljalla, timjamilla tai salvialla.

Tänään valmistin nieriän superyksinkertaisessa muodossaan, eli edes suluissa olevat ainekset eivät kuuluneet ohjeeseen. Herkullista tuli silti! Yksinkertainen on usein parasta 🙂

Nieriäfilee uunissa (4 annosta)

  • n. 700 g nieriää fileenä
  • 1-2 sitruunaa/limeä
  • (1-2 dl kuivaa valkoviiniä)
  • (50 g voita pieninä kuutioina)
  • suolaa (mielellään merisuola tai sormisuola)
  • mustapippuria myllystä
  • tilliä tai muuta yrttiä

Tarjoiluun

  • sitruunaa tai limeä

Ota fileet huoneenlämpöön noin puoli tuntia – tunti ennen uuniin laittamista. Kuivaa fileet talouspaperilla ja viillä nahkapuolen pintaan 2 matalaa viiltoa. Ripottele suola ja pippuri kalojen pintaan ja jätä maustumaan.

Laita fileet uunivuokaan tai leivinpaperoidulle uunipellille. Ripottele pintaan suolaa, pippuria, yrttejä ja sitruunan/limen mehua. Laita sitruunalohkot vuokaan kalan kanssa. Lisää halutessasi valkoviiniä vuokaan ja voita pieninä kuutioina kalan päälle.

Paista uunissa 175-180 asteessa vajaa puolisen tuntia.

Tarjoa sitruunoiden kanssa.

 

 

2 Comments

  1. Enpä ole ikinä tullut ajatelleeksi lorauttaa uunikalaan valkoviiniä. Kiitos vinkistä! Mainio ajatus 🙂

Kerro kommenttisi :)